Wat is assertief gedrag en waarom wil je erover beschikken?

Wat is assertief gedrag en waarom wil je erover beschikken?

februari 20, 2023 0 Door admin

Assertief gedrag is het willen creëren van win -win scenario’s. Om assertief te zijn heb je inlevingsvermogen nodig, je moet dingen vanuit verschillende perspectieven kunnen zien. Je bent dus oplossingsgericht op zoek naar een middenweg. Een persoon die te weinig denkt aan eigenbelang is passief te noemen. Het andere uiterste is een agressieve persoonlijkheid, iemand die altijd voor eigen belang kiest ongeacht wat dit voor iemand anders betekent. Deze eigenschappen combineren maakt een assertieve persoonlijkheid. Dus enerzijds voor jezelf opkomen en je gedachten delen met respect voor anderen. Anderzijds de situatie en denkwijze van een ander in acht nemen om zo een uitkomst te creëren die voor beide partijen gunstig is, aldus een win-win situatie.

Waarom is assertiviteit belangrijk?

Assertief zijn is belangrijk voor zowel je privé als zakelijke relaties. Mensen om je heen zien jou als betrouwbaar en komen graag naar jou toe om persoonlijke of zakelijke kwesties te bespreken omdat ze weten dat jij eerlijk zal zijn en naar een goede oplossing voor iedereen op zoek gaat. 

Daarnaast is het ook een vereiste eigenschap om goed te kunnen onderhandelen, vooral wanneer jij iets nodig hebt van de andere partij. Denk aan een sollicitatie. Jij wil graag bij bedrijf x werken maar natuurlijk onder de beste voorwaarden met een zo hoog mogelijk salaris. Door in jouw sollicitatiegesprek assertief te denken ga je na waarom dit bedrijf jou aan zou willen nemen tegen deze voorwaarden. Op die manier kom je samen uit tot een gepast contract.

Ontwikkelen van assertiviteit.

Nu weet je wat assertief gedrag is en waarom het zo belangrijk is. Maar hoe kan je deze eigenschap ontwikkelen? De eerste stap die je kan zetten is het implementeren van de tips in deze korte blog. Om de meest complete en diepgaande ontwikkeling te ondergaan kan je een assertiviteitstraining volgen. Om wat laagdrempeliger informatie te verkrijgen kan je filmpjes opzoeken op sites als YouTube, houdt er in dat geval wel rekening mee dat je puur informatie aan het absorberen bent. je zal zelf het initiatief moeten nemen om de theorie toe te passen, in een training of cursus wordt je tot actie gezet.