Deze afspraken kun je maken over ZZP opdrachten

Deze afspraken kun je maken over ZZP opdrachten

januari 22, 2024 0 Door admin

Werk je als zelfstandige? Dan heb je meer vrijheid in welk werk je doet, hoeveel geld je verdient en hoe de balans tussen werk en privé is. Er zijn dus een hoop voordelen te benoemen, maar er zijn ook uitdagingen. Je bent namelijk zelf verantwoordelijk voor je inkomen, je moet zelf pensioen en vakantiegeld opbouwen en je krijgt natuurlijk ook te maken met alle andere zaken die te maken hebben met ondernemen. Wil je het goed voor elkaar hebben en goede afspraken maken? Dan zijn dit de afspraken die je kunt maken over ZZP opdrachten.

ZZP opdrachten specificeren

Het is belangrijk om inzichtelijk te maken wat de klant verwacht en welke taken je wel en niet doet. Een opdrachtgever is op zoek naar een specialisme en een oplossing, maar je moet er een beetje voor waken dat je meer werk doet dan waarvoor je betaald wordt. Als je in loondienst bent werkt dat vaak anders, omdat het dan ook in je arbeidsovereenkomst gespecificeerd staat dat je alle gekoppelde taken aan je functie moet uitvoeren. Bij ZZP opdrachten is dat anders en moet je dus goede afspraken maken over welke werkzaamheden je wel of juist niet uitvoert.

Uurtarief afspreken

Logischerwijs moet je ook afspraken maken over het tarief. Dat kan bijvoorbeeld een uurtarief zijn als je als interimmer aan de slag gaat. Er zijn ook andere tarieven die je kunt afspreken. Een freelance tekstschrijver kan bijvoorbeeld een tarief per woord afspreken, terwijl een webdesigner misschien wel een fixed fee voor een compleet project afspreekt. Opdrachtgevers vinden het prettig om te weten waar ze aan toe zijn. Dus een tarief per woord, per project of per opdracht is vaak aantrekkelijker dan een hoog uurtarief. Belangrijk hierin is dat je vooral luistert naar waar de klant behoefte aan heeft en je het tarief afstemt op de werkzaamheden die verricht moeten worden.

Specifieke voorwaarden

Je kunt het ook hebben over specifieke voorwaarden als je onderhandelt over ZZP opdrachten. Vaak hebben zelfstandigen alle benodigde materialen om hun werk te kunnen doen, maar het kan bijvoorbeeld een afspraak zijn dat je een vergoeding krijgt voor het gebruik van een laptop of een mobiel telefoonabonnement. Je kunt ook afspraken maken over bijvoorbeeld de reiskosten en de parkeergelegenheid als je met de auto naar een opdrachtgever gaat. Of als je een abonnement voor het openbaar vervoer moet afsluiten.

Locatie waar de ZZP opdrachten worden uitgevoerd

Als zelfstandige kun je vaak zelf kiezen hoe, wanneer en waar je werkt, maar je moet wel rekening houden met de behoefte van de opdrachtgever. Als freelance SCRUM-master of webdeveloper kun je niet volledig remote werken of op tijdstippen werken wanneer andere collega’s niet werken of nog op een oor liggen. Je kunt hier prima afspraken over maken. Bijvoorbeeld dat je deels remote werkt of slechts voor enkele dagen (uren) in de week beschikbaar bent. Zodat je bijvoorbeeld ook meer vrijheid hebt om meerdere opdrachten tegelijkertijd aan te nemen.  Wees wel voorzichtig met het inplannen en het aannemen van opdrachten, want voordat je het weet werk je 60 in plaats van 40 uur per week.

Bekijk ook eens de freelance opdrachten.

freelance opdrachten.