Wat doet een verpleegkundige allemaal?

Wat doet een verpleegkundige allemaal?

juli 14, 2021 0 Door admin

Goede zorg is essentieel voor een gezond land en functionerende samenleving. Verpleegkundigen spelen hierin een grote rol. In Nederland is de zorg goed geregeld evenals de zorgverzekeringen. Van een verpleegkundige wordt dan ook het nogal wat verwacht. Maar wat voor taken heeft een verpleegkundige eigenlijk allemaal en welke opleiding(en) moet een verpleegkundige hebben? Lees nu verder voor antwoord op deze vragen!

Wat doet een verpleegkundige?

De taken van een verpleegkundige zijn zeer divers, afhankelijk van waar je precies werkt als verpleegkundige. In de regel zijn de belangrijkste taken van een verpleegkundige op te delen in twee categorieën:

Verzorgende en verpleegtechnische taken

Onder de verzorgende en verpleegtechnische taken verstaand we zaken als aan- en uitkleden, wassen, aanbrengen van een infuus, aanbrengen van een stoma, katheter of sonde en het toedienen en/of uitreiken van medicijnen. 

Administratieve, voorlichtende en coördinerende taken

Onder de administratieve, voorlichtende en coördinerende taken verstaan we taken als het verschaffen van voorlichting, instructie en advies aan patiënten, het opstellen en bijhouden medische gegevens van de patiënt. Daarnaast is een verpleegkundige als operationeel medewerker vaak betrokken bij het overleg met andere zorgspecialisten. 

Welke opleiding heeft een verpleegkundige nodig?

In sommige gevallen is er interne opleiding mogelijk, maar veelal beschikken verpleegkundige over een Mbo-opleiding in de richting zorg en welzijn. Daarnaast zijn er ook veel verpleegkundige die beschikken over een hbo-diploma in de richting van zorg. Het verschil tussen deze twee is dat een verpleegkundige met Hbo veelal iets meer taken op zich mag nemen. Alle zorgmedewerkers dienen te beschikken over een big-registratie, dit is een algemeen certificaat waarmee wordt aangetoond over wat een zorgverlener kan en mag. Iedere vijf jaar dient er een BIG-herregistratie plaats te vinden. Het BIG-register is openbaar en dus voor iedereen in te zien. Voor patiënten is het fijn om op deze manier te kunnen achterhalen in welke mate de zorgverlener beschikt over de juiste eisen om bepaalde zorgtaken te verlenen.

(Bron: https://leerzorg.com/)