Hulpmiddelen bij fysiek zwaar werk

Hulpmiddelen bij fysiek zwaar werk

juli 29, 2021 0 Door admin

Als je vaak zwaar moet tillen, is het belangrijk dat hier bepaalde hulpmiddelen voor ingezet worden. Vooral om je rugklachten te voorkomen. Te veel en te zwaar tillen is namelijk niet goed voor je rug. Het is aan de werkgever om de fysieke belasting van werknemers zoveel mogelijk te beperken. Welke hulpmiddelen zijn hiervoor nodig? En hoe zwaar mag je eigenlijk tillen? Je leest er alles over in deze blog.

Hoe zwaar mogen werknemers officieel tillen?

Er is geen officiële regel waarin vastgesteld staat hoe zwaar een werknemer mag tillen, maar over het algemeen wordt aangenomen dat 23 kg het maximum is. Het is natuurlijk wel afhankelijk van de omstandigheden. Zijn de omstandigheden erg zwaar? Dan is het maximale wat een werknemer mag tillen bijvoorbeeld maar 12 kg. Het gaat er namelijk ook om de afstand van de verplaatsing, de hoogte en welke draaiing jouw lichaam bijvoorbeeld moet maken. In de bouw is het zelfs zo dat goederen zwaarder dan 50kg niet handmatig getild mogen worden. Hiervoor zijn hulpmiddelen nodig.

Voorbeelden van hulpmiddelen

Vooral bij werkomstandigheden waar bijvoorbeeld pallets met een grote hoeveelheid aan goederen verplaatst moet worden, zowel van verticaal als horizontaal, is het belangrijk dat dit wordt gedaan met hulpmiddelen. Zo kun je bijvoorbeeld een palletwagen gebruiken, met een palletwagen kun je gemakkelijk zonder veel krachtinspanning pallets verplaatsen. Er zijn verschillende soorten palletwagens, zoals handpalletwagens, maar ook elektrische palletwagens en palletwagens met weegschaal. 

Handpalletwagens zijn zoals de naam het eigenlijk al aangeeft handmatig te besturen. Er is hier nog wel wat krachtinspanning nodig, omdat de handpalletwagen vooruit en achteruit getrokken of geduwd dient te worden. Bij een elektrische palletwagen is dit minder het geval. Deze bevat een elektrische motor, waardoor er veel minder krachtinspanning nodig is van de bestuurder. Ze zijn ideaal voor het vervoeren van goederen en hebben een grote flexibiliteit in een kleine ruimte.