Van peuter naar kleuter

Van peuter naar kleuter

juli 14, 2021 0 Door admin

Met peuters worden kinderen tussen de 18 en 48 maanden bedoeld. De peutertijd is een spannende fase, omdat je kind zich in deze maanden in een razend tempo ontwikkeld. Je kind groeit niet alleen fysiek snel, maar dit is ook de tijd waarin je kind zich gaat ontwikkelen qua taal, vocabulaire en zinsopbouw. Welke weg legt een kind precies af van peuter naar kleuter? Lees verder en ontdek!

Ontwikkeling peuter

Tijdens de peutertijd verandert er nogal wat. Dit merk je vooral aan de taalontwikkeling van je kind, maar ook sociaal-emotioneel en op het gebied van motorische vaardigheden is dit een belangrijke periode voor kinderen. Op sociaal-emotioneel gebied is dit te merken vanaf 18 maanden. Het kind begint langzaam een eigen individu te worden en dit kan zich uiten in driftbuien. Wat je vooral ziet is dat je kind zeer aanhankelijk blijft. Wanneer de peuter 24 maanden bereikt wordt de eigen identiteit pas echt zichtbaar. In deze periode kun je merken dat je kind de grenzen begint op te zoeken, dit noemen ze ook wel de peuterpubertijd. 

Wanneer je peuter tussen de 30 en 36 maanden oud is wordt de ontwikkeling met betrekking tot taal en woordenschat pas echt duidelijk. Peuters van deze leeftijdscategorie beginnen zinnen te maken van 3 woorden of meer en kennen steeds meer woorden. Dit is tevens de leeftijd dat het fonologisch bewustzijn begint te ontwikkelen, waardoor het kind steeds meer bewust wordt van bepaalde klanken en hoe je dit uitspreekt.

In de daaropvolgende tijd in de leeftijd van 36 tot 42 maanden is het kind druk bezig om de wereld om zich/haar heen te begrijpen, maar wil dit nog niet altijd lukken. Dit kan soms tot ongenoegen en frustratie leiden. Wat je vooral merkt in deze leeftijdscategorie is dat de peuter zich ontwikkeld op het gebied van sociale interactie en taalontwikkeling. Deze ontwikkelingen gaan door tot aan de 48 maanden, waarna je kind een kleuter wordt en klaar is voor de basisschool.